Zelf kaarsen maken uit restjes

oude kaars

Zelf kaarsen maken uit de restjes van gebruikte kaarsen

Het maken van je eigen kaarsen uit de restjes van gebruikte kaarsen is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Je hebt een beetje voorbereiding nodig en een aantal hulpmiddelen, maar je kunt het zo uitgebreid aanpakken als je zelf wil. Je kunt geuren en kleurstoffen toevoegen en verschillende vormen kiezen.

wiekjes

Je kunt er voor kiezen om verscheidene vormpjes en lonten aan te schaffen bij de hobbyspeciaalzaak, of je kunt gebruik maken van allerhande voorwerpen die je hoogstwaarschijnlijk wel in huis hebt. Je kan ook de lonten of wiekjes gebruiken van gebroken kaarsen.

In de basis volg je echter altijd dezelfde procedure, die we hieronder uitleggen.

Voordat je aan de slag gaat is het een goed idee om je werkoppervlak af te dekken met kranten. Dit voorkomt een hoop gesmeer als je per ongeluk wat kaarsvet morst hier en daar. De benodigdheden zijn als volgt:
– Een oude pan
– Een oude pollepel
– Oude kaarsen (in kleinere stukjes gebroken of gesneden)
– Lege melkpakken of bijvoorbeeld een lege bus Pringles
– Lonten (te halen bij een hobbyspeciaalzaak)
– Lange satéprikkers
– Een naald of speld
– Plakband
– Bakpapier
– thermometer

Een goed begin…

kaars in potje kaar in glas kaars in gieter

Voordat je heel enthousiast al je oude kaarsresten in de pan kiepert is het belangrijk om eerst wat voorbereidingen te doen.

Zoek een gepaste vorm naar keuze. Dit kan een oude koffietas zijn, een mooi limonade glas, je zal zeker iets vinden waar je het kaarsvet kan in gieten. Let wel op, deze vaste vormen kan je nadien moeilijk losmaken, dus is het aan het raden de kaars in de vorm te laten branden. Zorg ervoor dat de door jou gekozen gietvorm niet brandbaar is als je nadien de kaars aansteekt. Een leuke tip: bewaar de metalen kuipjes van theelichtjes, je hebt er ook verschillende formaten is.

Wil je een dikke kaars, kan je eventueel een kartonnen melkpak, met aan de binnenkant aluminiumfolie gebruiken. Eerst dien je namelijk het melkpak waar je de kaarswas in gaat gieten voor te bereiden. Prik daarom met een naald een klein gaatje midden in de onderkant van het pak. Hier haal je de lont doorheen. Uiteraard moet de lont wel dikker zijn dan het gaatje, anders loopt het kaarsvet er bij het inschenken uit. Vervolgens moet het lontje goed strak staan. Bind het uiteinde aan een satéprikker en leg deze overdwars op de bovenkant van het pak. Nu kun je de lont aan de onderkant strak trekken en vastmaken met een plakbandje.

Smelten van de kaarsen

kookpottensetNu is het dan tijd om al die oude hompjes kaarsvet eens flink op te warmen en zo te smelten. Het is juist niet de bedoeling om de kaarsen direct in de pan te doen.

Je verwarmt ze in een au bain-marie: een pan met een laagje heet water (het mag niet koken want dan verbrand de boel) met daarbovenop een kom of schaal. Het water tussen de twee kookpotten breng je tussen de 60 en de 65 graden warm. Blijf het kaarsvet voorzichtig roeren en zodra het geheel vloeibaar is kun je gaan schenken. Let wel op, want het kaarsvet is niet bepaald koud.

Nadat je het kaarsvet in de vorm hebt gegoten moet je enkel nog wachten tot het kaarsvet gestold is. Af en toe kun je een klein tikje op het pak geven om eventuele luchtbelletjes te laten ontsnappen. Dit voorkomt kleine gaatjes in de kaars.

Na enkele uren is de kaars compleet en hoef je hem alleen nog maar even ‘uit de verpakking’ te halen. Dit kun je er gewoon voorzichtig afscheuren. En ziedaar, je hebt jouw oude kaarsen op een efficiënte manier gerecycled tot een mooie bruikbare nieuwe kaars.

5 kaarsjesDit is dus waarom je jouw oude kaarsen nooit weg moet gooien

We leven in een tijd waarin steeds meer mensen milieubewust gaan leven, en ook recycling is daar een belangrijk onderdeel van. Nu willen we niet beweren dat het weggooien van oude en opgebrande kaarsen direct gaten in de ozonlaag veroorzaakt, maar waarom zou je iets weggooien dat je prima zelf kunt recyclen? Juist ja, met al die oude kaarsresten kun je namelijk prima je eigen nieuwe kaarsen vervaardigen.

Dat is niet alleen een handig hergebruik van al die halve kaarsen die je anders in de kliko had gegooid; het is ook nog eens leuk om te doen! Met een paar kleine voorbereidingen kun je al aan de slag gaan, en binnen een mum van tijd heb je weer gloednieuwe, stevige kaarsen. Bovendien is het ook leuk om met kinderen te doen, al moet dit natuurlijk wel altijd onder toezicht van een volwassene gebeuren.