Zelf oliekaarsjes maken

Simpel en eenvoudig je eigen oliekaarsjes maken

Oliekaarsjes zijn hot. Oké, dus je hebt hier en daar al wat op internet gezocht naar het maken van je eigen kaarsen. Maar je hebt eigenlijk niet zo’n zin om in de weer te gaan met pannen, oude kaarsresten en melkpakken. Dan kun je er altijd nog voor kiezen om je eigen oliekaarsjes te maken. Een (olijf)oliekaars brand namelijk heel rustig, geeft een mooie vlam en is bovendien zuinig in gebruik. En je hebt hem binnen no time zelf in elkaar geknutseld.

Wat heb je nodig voor het maken van oliekaarsjes

– Waxinelichthouder of een klein glazen potje
– Olijfolie (mag ook over datum zijn)
– Paperclip
– Een lont (een katoenen veter kan ook als lont dienen)

Ben je er klaar voor? Want je zult versteld staan hoe snel je verschillende olijfoliekaarsjes in elkaar flanst. Ten eerste neem je de lont (of de veter). Deze moet uiteraard iets langer zijn dan het glazen potje of de waxinelichthouder waar je hem in doet, zodat je hem tussen het gebruiken door af en toe een stukje omhoog kan trekken.

Nu neem je de paperclip en deze wikkel je om het uiteinde van de lont heen, waarbij je een klein stukje van de lont overlaat. Dit is het gedeelte dat je straks aan kunt steken. Nu klem je het andere uiteinde van de paperclip aan de rand van het potje, zodat de lont mooi in het midden blijft hangen. Uiteraard is het verstandig om van te voren de paperclip alvast in de goede vorm te buigen. Gebruik desnoods een tangetje als het met je vinger niet lukt.

Tot slot giet je de olijfolie in het potje en laat je de lont eerst goed wat olie absorberen. Is dat eenmaal gelukt, dan kun je de lont aansteken en voila: jouw eigen do-it-yourself-oliekaarsje is een feit.

Uiteraard kun je – net als bij het maken van ‘gewone’ kaarsen – er ook voor kiezen om nog wat druppels geurolie toe te voegen voor een lekker aroma. Misschien dat een paar druppels citroenolie zelfs die lastige muggen wel weghouden. Als decoratie kan je eventueel wat gedroogde tuinkruiden naast de kaars leggen. Gebruik wel de overeenkomende kruiden die je in het oliekaarsje hebt gebruikt.

Sinaasappelkaars

sinaasappelkaarsWie een wat originelere kaars wil en écht lowbudget wil gaan kan in plaats van een potje ook een sinaasappelschil gebruiken.

Gebruik hiervoor een aardappelschilmesje, waarmee je de sinaasappel voorzichtig rondom insnijdt. Het is belangrijk dat je hem niet helemaal doormidden snijdt.

Vervolgens kun je met je vingers voorzichtig de schil van de vrucht proberen te krijgen. Aan de onderkant zit het merg van de sinaasappel. Dit zijn die kleine witte draadjes die zich tussen de afzonderlijke partjes bevinden.

Het is belangrijk dat je deze aan de schil laat zitten, want dit fungeert namelijk als de lont! Is het je gelukt, dan kun je wat olijfolie in de schil gieten en dompel je het lontje even onder. Vervolgens kun je hem aansteken, maar geef het wel even de tijd want het kan even duren. Het enige wat je nu nog doet, is genieten van de sinaasappelgeur.

Een glaasje verse jus erbij en jouw midzomeravond kan niet meer stuk. Nog belangrijk: uiteraard blijft dit kaarsje niet enorm lang branden, dus het is aan te raden om er wel bij te blijven of de vlam te doven als je even weg gaat.

Tips voor de fijnproevers (en –ruikers)

Zoals we al aangaven kun je jouw oliekaarsje wat extra schwung geven door er wat druppels geurolie aan toe te voegen. Denk dan bijvoorbeeld eens aan Lavendel voor een rustgevend aroma, kaneel en patchouli voor de koude wintermaanden of sandelhout voor een aangename en sensuele geur voor tijdens een ontspannende massage bijvoorbeeld. De diverse oliën kun je natuurlijk ook prima combineren, experimenteren is dan ook de moeite waard.