Ijskaarsen maken is eenvoudig

ijsblokjes

Zelf ijskaarsen maken

Met deze ingrediënten die iedereen in huis heeft maak je de leukste ijskaarsen, het is makkelijker dan je denkt. Het principe is een beetje zoals andere kaarsen gieten. Je kunt ze in allerlei vormen en op tal van manieren maken. Je bepaalt zelf de geuren, kleuren en overige ingrediënten en je kunt het jezelf zo moeilijk (of eigenlijk makkelijk) maken als je zelf wilt.

Eén van de makkelijkste manieren is het maken van ijskaarsen. Deze produceer je binnen een handomdraai, en het mooiste van dit alles: de benodigdheden heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis!

Creatief met ijs

Het maken van ijskaarsen gebeurt in grote lijnen op dezelfde manier als dat je elke andere kaars maakt. Het belangrijkste proces is dus het smelten van kaarsenwas, wat je vervolgens in een vorm giet en hard laat worden. Als je echter al onze stappen volgt die we hieronder voor je op een rijtje zetten, krijg je leuke, originele kaarsen met gaten erin die niet misstaan in de vensterbank, op de salontafel of op het nachtkastje.
Zoals we al zeiden hoef je (hoogstwaarschijnlijk) niet naar de supermarkt of detailhandel om de benodigdheden in te slaan; deze heb je bijna zeker al in de voorraad- en koelkast staan.

De benodigdheden

– Een oud kartonnen pak (melk of sap)
– Ijsklontjes
– Kaarsrestjes
– Een standaard kaars
– Satéprikkers
– Elastiekjes of ijzerdraad (sluiting van een brood- of vuilniszak)
– Metalen of glazen kom
– (Oude) pan

Zo maak je het

Als je alle benodigdheden klaar hebt liggen kun je aan de slag. Zorg er ten eerste voor dat het kartonnen pak dat je gebruikt goed schoon is. Je wil natuurlijk geen oude yoghurt- of vanille vla-resten ruiken als je jouw kaars straks aan gaat steken. Begin met het verzamelen van oude kaarsresten. Zorg ervoor dat je alle lontjes en eventuele stickers verwijdert, en snijdt grote brokken (voorzichtig!) met een koksmes in kleine stukjes.

De bovenkant van het kartonnen pak knip je recht af. Vervolgens bind je twee lange saté- of cocktailprikkers aan de uiteindes bij elkaar met elastiekjes of ijzerdraadjes. Zorg ervoor dat ze goed stevig bij elkaar blijven. Nu spreid je de stokjes in het midden voorzichtig uit elkaar en plaats je het bovenste uiteinde van een langwerpige kaars hier tussen. Zet de kaars midden in het pak en laat de prikkers op de bovenkant van het pak rusten. Als het goed is staat de kaars nu netjes rechtop in het midden van het pak.

Smelten maar!

Je kunt nu de kleine stukjes kaars op een zeer laag vuur in een oude pan langzaam laten smelten. Wil je hier liever geen pan voor gebruiken, zet dan een pan water op het vuur en breng dit aan de kook. Als het water eenmaal kookt, draai je het vuur terug en zet je een metalen of glazen kom bovenop de pan. Hierin kun je vervolgens de kaarsresten laten smelten, zonder dat je hiervoor je pan vies hoeft te maken.

geurolieTip: als je jouw kaars een leuk kleurtje wil geven, kun je tijdens het smelten wascokrijtjes toevoegen. En uiteraard kun je een lekker geurtje toevoegen door een paar druppels geurolie in het mengsel te druppelen.

Ondertussen doe je ijsklontjes in het pak. Vervolgens kun je het vloeibare kaarsvet (let er op dat het echt helemaal vloeibaar is) er voorzichtig bijschenken. Hiervoor kun je eventueel een maatbeker gebruiken, dat schenkt wat makkelijker.

Nu kun je de kaars hard laten worden. Zet het pak eventueel op een stuk keukenrol omdat het misschien een beetje kan lekken. Is de kaars eenmaal hard (geef het minstens een halve dag), dan kun je voorzichtig het karton eraf scheuren. Let op, er komt dan nog wat water vrij. Het resultaat: jouw eigengemaakte, unieke ijskaars! Hij ziet er leuk uit, en het heeft je hoogstwaarschijnlijk slechts een half uurtje werk gekost.